Thursday, 11 December 2008
Champions League
Tuesday, 28 October 2008
[gsp.ro] Steaua, uite pe cine n-ai bătut!
[gsp.ro] "De ce alergi, bă?"
[prosport.ro] Poli a câştigat pentru că l-a avut pe Gigel Bucur
Friday, 10 October 2008
[Radu Oprişan] Peseiro mototolit
Tuesday, 7 October 2008
[prosport.ro] Triumful lui zero
Monday, 6 October 2008
[prosport.ro] Rapidul se afundă tot mai mult
Pandurii au fost foarte bine montaţi. În clasament suntem tot la categoria vise urâte şi coşmaruri
Sunday, 5 October 2008
[dinamo-online.net] CARATI-VA, daca aveti bun-simt!!!
Saturday, 4 October 2008
[Alin Buzărin] Adios, senhores!
Friday, 3 October 2008
[prosport.ro] Dinamo, învinsă de NEiCa Nijmeni
Tuesday, 23 September 2008
[DinamoMania] Drept la replica: DinamoMania vs Turcu
Monday, 22 September 2008
[Maria Andrieş] E doar criză de timp
Sunday, 21 September 2008
[Daniel Şendre] Talentatul domn Turcu
Thursday, 18 September 2008
[Daniel Nanu] Oierul şi zidarul
[Alex Florescu] Din livada
[Radu Banciu] Nesfârşit
Tuesday, 16 September 2008
[Daniel Şendre] Laser, frate!
Wednesday, 3 September 2008
[Dan Filoti] Poli şi Rapid
.
Gluma e glumă şi regulamentele sunt regulamente. Interpretabile, cele de la noi. Stricte directivele venite de la FIFA. Dincolo de tot acest tam-tam şi de răfuiala dintre Iancu şi FRF, de plătit plătesc nişte jucători care constată că 180 de minute au alergat degeaba. Poliţe, incompetenţă… Nici nu mai contează. Pe Rapid şi pe Poli le mai uneşte de ieri ceva. Sunt singurele echipe depunctate sau în curs de depunctare. Cazul „Bricheta” şi cazul „Echipamentul” vor fi întotdeauna mai grave decât cazul „Valiza”!
.
Aici nu funcţionează clemenţa pe care o arată mai marii fotbalului când vine vorba de Steaua ori de Dinamo: „Ce vină au, domnule, jucătorii?”.Pentru aceste două echipe nimeni nu se gândeşte să intervină la forurile internaţionale. Coincidenţă, exemplele se dau cu Timişoara, cu Giuleştiul. E ca în liceu sau ca în generală, când băiatul dentistei şi nepotul măcelarului sunt mai protejaţi, mai egali decât fiii muritorilor de rând. Şi de aceea Steaua - Dinamo rămâne unicul derby…
Tuesday, 2 September 2008
[Adrian Georgescu] Bănel
Încercaţi să excelaţi în domeniul dumneavoastră, oricare ar fi acela, după ce veţi fi urcat cîteva etaje în fugă pe scări. În unele partide, asta mi se pare diferenţa dintre Nicoliţă şi alţi fotbalişti, că el este acea persoană care nu prinde niciodată loc în lift. E nedrept să-i numeri doar centrările prin spatele porţii şi să-i reduci jocul la o alergare buimacă. Noi asta facem: deseori îl judecăm pe Nicoliţă doar la momentul în care se deschid uşile liftului, iar el apare cu limba scoasă de un cot, sărind ultimele trepte.
La fel s-a întîmplat şi în ceea priveşte drumul lui prin viaţă, în care a pornit cu un important handicap. Ne place ca un tip care pleacă de jos să ajungă sus, dar unui astfel de “self made man” îi negăm dreptul de a avea perioade proaste sau de a-şi cumpăra o maşină scumpă. E ca un contract unilateral: te simpatizăm atîta timp cît faci de toate şi le faci bine.
În ultimii ani, de cîte ori antrenorul - de la Steaua sau de la “naţională” - a dorit o schimbare prin care să întărească atacul, cine a fost înlocuit? De cele mai multe ori, fundaşul dreapta. Era de la sine înţeles că Nicoliţă va alerga cît doi şi va acoperi şi acea zonă.
Ceva interesant s-a petrecut însă în dubla manşă cu Galatasaray. Un alt jucător de travaliu, Toja, a fost integrat în mecanism şi, dacă adăugăm capacitatea de efort a lui Dayro Moreno, constatăm că Steaua a devenit o echipă care, aşa cum se spune în jargonul tehnico-tactic, poate “sta sus”. Spaţiile dintre jucători au scăzut, iar efortul a fost împărţit între mai mulţi.
Cînd nu a mai fost singurul jucător ofensiv care să hărţuiască, să dubleze şi să centreze, Bănel nu a mai părut rudimentar. Ba chiar, după luni de zile în care doar a cărat pianul, a şi cîntat la el.
Tuesday, 26 August 2008
[Adrian Georgescu] Toţi sîntem dopaţi
[Ovidiu Ioaniţoaia] Nişte soldaţi buni şi mici
[Cristian Geambaşu] Principii si ideologii
Principiul rotatiei nu trebuie confundat cu principiul dominoului. Desi vorbim tot despre niste piese care cad. Florin Bratu a avut curaj. Si a fost sincer atunci cînd a spus ca nu i se pare corect sa intre pe teren prin rotatie cu ceilalti atacanti. Sa joace cel mai în forma. Ultimele întîmplari din viata l-au obligat sa gîndeasca în alb si negru. A ratat Euro, iar asta l-a întarit. Probabil ca l-a si întarîtat. A priceput ca în cariera egoismul e de preferat cavalerismului. Fiecare pe cont propriu. Golul marcat în Giulesti îl sustine. Celelalte goluri din campionat îi dau dreptate. Iar comparatia cu Marius Niculae îl avantajeaza. De unde izbucnirea nervoasa la adresa acestuia. Si acum o întrebare. Cine este Marius Niculae?
Nu va enervati! Stim cine e Marius Niculae, dar n-am formulat întrebarea completa. Cine este acest Marius Niculae care s-a întors la Dinamo? Un fotbalist mai bun sau mai slab decît cel care se transfera mai an la Sporting? Un om pe umerii caruia se va cladi echipa în stare sa atace campionatul si grupele Champions League sau cineva caruia i s-a aruncat un colac de salvare? Si unde s-a întors el? Într-un loc cunoscut, Saftica, the same, Groapa, cam tot aia. Da, dar cu alte chipuri. Actionari noi, coechipieri care în trecutul recent îi erau adversari. El, Sageata, nascut si crescut dinamovist, are o problema de adaptare. Iarba verde de acasa e tot verde, dar e alta iarba.
Al treilea personaj al povestii este Danciulescu. Rezerva la meciul contra Rapidului. A intrat cîteva minute pe final. Lumea a sperat ca Danciu va scorni o executie si va repara ce stricasera ceilalti. Golgeterul en titre. Golgeterul de serviciu. Baiatul bun în momentele de criza. Uite ca Danciu n-a înscris si nu a mai salvat pe nimeni! Nici macar pe el. Poate ca s-a saturat sa interpreteze rolul pompierului care stinge focuri puse de altii. Danciulescu a intrat pe teren la derby si le-a aratat tuturor ca poate juca si el precum ceilalti. Asa si asa. Doar altii fusesera titularii!
Principiul rotatiei nu s-a nascut în fotbal, ci în comunism. Si se numea principiul rotatiei cadrelor. Niste tovarasi care nu se pricepeau specific la nimic, treceau de la o functie la alta pentru ca partidul voia sa demonstreze în cheie atee ca omul sfinteste locul. Si ca nimeni nu-i de neînlocuit. Locul partidului la Dinamo a fost luat temporar de Mircea Rednic. Despre care ne vom lamuri daca roteste atacantii în scop ideologic sau fotbalistic. Ideologic e bine sa te pui bine cu nasul lui Marius, fotbalistic nu era rau deloc sa-l folosesti mai repede pe Danciu.
Wednesday, 20 August 2008
[mysport.ro] Povestile ascunse ale fotbalului: “Un autogol pentru a castiga”(IV)
.
Barbados conducea cu 2-0 in a doua repriza pana cand Grenada a reusit sa marcheze in minutul 83.Jucatorii din Barbados au realizat cu trei minute inainte de final ca nu pot inscrie din nou in poarta adversarilor, au incetat sa atace, stiind ca se mai pot califica doar daca vor trimite meciul in prelungiri.In minutul 87, Sealy si Soute au pasat pana cand Sealy a marcat in propria poarta pentru a egala.
.
Jucatorii din Grenada uimiti de “reusita” adversarilor au realizat prea tarziu ce s-a intamplat si au incercat sa faca acelasi lucru pentru nu merge in prelungiri, insa nu au reusit deoarece au fost opriti de jucatorii din Barbados.Meciul s-a terminat 2-2, iar dupa patru minute din prelungiri Thorne a inscris pentru Barbados in amuzamentul spectatorilor de pe stadionul national din Bridgetown.Scor final, Barbados - Grenada 4-2!
CLICK pe poza pentru Video !!!
.
Iata ce declara James Clarkson, antrenorul Grenadei, la sfarsitul meciului.“M-am simtit inselat” .. “Jucatorii nostri nu stiau unde sa inscrie: in poarta lor sau in poarta noastra.Nu am mai vazut asa ceva.In fotbal se presupune ca trebuie sa inscrii impotriva adversarilor pentru a castiga, nu pentru ei”.
Tuesday, 19 August 2008
[fcrapid.ro] Nu jucăm derbyuri cu falsurile istorice!
În afara aberaţiilor debitate pe această temă, dinamoviştii apelează, în genul suporterilor de curtea şcolii, la incursiuni într-o istorie pe care n-o stăpânesc şi care le sunt, în cele din urmă, defavorabile. Dinamovistul care şi-a dus ”duşmanul de-o viaţă”, Steaua, în Liga Campionilor, Cristian Borcea, n-a avut dreptate decât într-o singură privinţă, atunci când a pomenit despre cei ”25 de ani”. Exact atâţia ani de existenţă avea Rapid în momentul în care acest al doilea avorton al fotbalului românesc, Dinamo, şi-a făcut apariţia printr-un abuz grosolan. Rapid ajunsese, până atunci, într-o finală de cupă europeană şi jucase derby-uri adevărate, cu Ripensia, Venus, Unirea Tricolor, CAO etc. Dar, de unde să cunoască ”ilegaliştii” aceste crâmpeie de istorie adevărată, nu fabricată? şi chiar îi anunţăm pe dinamovişti că nici nu avem pretenţia să jucăm vreodată ”derby-uri” în compania acestui imens fals istoric numit Dinamo, ne-am declasa dacă am face-o. Jucăm cu această echipă pentru că aşa ne obligă competiţia şi îi lăsăm satisfacţia de a disputa ”unicul derby” (al comunismului) alături de cealaltă grupare ilegală, Steaua. Să vă fie de bine!"
Conducere FC Rapid
[www.fzr.ro] Un derby al clonelor comuniste!!!
Thursday, 7 August 2008
[goal.com] Mourinho Satisfied, Ends Ranieri Feud
“We can end this here. It’s 3-1 to him but my goal was beautiful. No-one likes to lose but I accept it.
“I hope Ranieri and Juventus win the preliminaries of the Champions League, I will be supporting them.”
Monday, 4 August 2008
[Alin Buzărin] Răzvan şi hidra (din Ghencea)
Să nu cerem fotbalului nostru lecţii de morală, că nu ni le va da! Să nu-i pretindem nici decenţă, pentru că n-o vom obţine. Peisajul e aşa cum îl ştim, iar atmosfera se electrizează din cauza numeroaselor resentimente şi incompatibilităţi.
Răzvan a primit în Ghencea ceea ce era de aşteptat să primească. Anii petrecuţi la Rapid, mai multe bătălii directe pentru titlu, războiul din Cupa UEFA, plus filiaţia. Mircea Lucescu şi Ghencea sînt două entităţi incompatibile, întîlnindu-se doar în declaraţii ascuţite, atunci cînd, din inima Ucrainei, magul de Doneţk îşi aduce aminte de anii cînd nu putea să cîştige titluri din cauza Stelei.
Se putea termina mai rău. Lăcătuş a ascultat prea mult glasul tribunei, iar răbufnirea din final a adunat înlăuntrul ei inclusiv obida strînsă în neputinţa echipei sale de la Vaslui. Dar pentru el a fost bine că, vreme de 89 de minute, adversitatea tribunei s-a mutat de la persoana sa pe cealaltă bancă , la tînărul în cămaşă albă care de cîte ori ieşea, era trimis cu meticulozitate în locurile originii. Nu-i frumos, dar nimeni nu garantează că Lăcătuş, dacă merge în Giuleşti, de exemplu, are parte de altfel de tratament.
Lăcătuş a greşit că s-a repezit furios spre tranşeele rivale, însă poate garanta cineva că dacă ar fi fost în locul lui, s-ar fi stăpînit şi n-ar fi reacţionat la fel? De multe ori sîntem tentaţi să predăm lecţii de morală, fără să cîntărim cum ne-am comporta noi înşine în situaţia unor nervi întinşi!
Ce e bine e că nu s-a ajuns la încăierare şi că prin preajmă s-au mai găsit oameni cumpăniţi, capabili să împiedice contactul fizic direct. Ce e şi mai bine e că după fluierul final, Răzvan şi Marius au găsit puterea să aibă un dialog, cu toate că nimeni nu garantează că Lăcătuş ar fi dat dovadă de aceeaşi condescendenţă în situaţia în care scorul ar fi rămas 1-1.
În toată povestea există şi o cheie, care se află în bazinul carbonifer al Ucrainei. Cerebralul şi calculatul Mircea Lucescu s-ar putea uita mai des pe calendar, astfel încît să-şi planifice atacurile cu referire istorică la adresa Stelei în perioadele în care nu urmează o descindere iminentă a fiului său în Ghencea. Recenta poveste de disidenţă autoproclamată, cu Valentin Ceauşescu dorind să-l alunge din ţară, a pus gaz peste focul care arde de pe vremea cînd juniorul Lucescu, pe vremea Volgilor negre, n-avea loc la CCA şi avea să-şi croiască drum în viaţă prin tricoul lui Dinamo.
[Alin Buzărin] Jose şi Vasile
...
Monday, 28 July 2008
[Florin Caramavrov] Unde se află Dinamo
[Alin Buzărin] Răsculatul de ultimă oră
Iată că s-a produs a opta minune a lumii: prima divizie a început fără ca grila de start să conţină numele Ceahlăului! După ce de mai multe ori plăieşii au retrogradat fără să pice, de data asta iată-i luînd drumul Golgotei matinale a eşalonului secund. Ce să-i faci, se mai întîmplă, în fotbalul nostru pînă şi cea mai solidă veşnicie poate deveni relativă!
Ştefan, beneficiarul atîtor arbitraje prieteneşti, la care Federaţia mai închidea ochii! Iar acum, Ştefan, răsculatul împotriva unei stăpîniri căreia i-a cîntat în strună şi i-a turnat în pahare, avînd certitudinea că, la adăpostul acestei protecţii, nu i se va clinti un fir de păr.
Cu toate astea, Gheorghe Ştefan are argumente. Măcar în principiu. Probabil de aceea s-a şi răsucit atît de brusc şi de sonor, pentru că se simte nedreptăţit. Ani şi ani, autorităţile fotbalului au licenţiat şi pe cine trebuie, şi pe cine nu. Iar acum, în această vară, deşi au căutat nod în papură mai multor cluburi, n-au găsit pe nimeni apt să ia drumul matineului în locul devotatului amic primar de Piatra.
Cînd alţii cumpărau jucăori papuaşi, uzbeci şi de alte neamuri, Ştefan investea în infrastructură. Stadion, nocturnă, scaune, vestiare. Ce-i drept, nu erau banii lui, ci ai comunităţii, dar el veghea şi aproba lucrările. Cînd alţii falimentau S.R.L.-uri şi inventau S.A.-uri, ca să facă pierdută urma datoriilor, Ceahlăul îşi achita obligaţiile faţă de stat. Şi, bineînţeles, neavînd echipă, pentru care nu mai rămîneau creanţe, cădea în “B”. Poate că asta e ordinea normală, cea a lui Ştefan. Întîi stadionul, apoi dările şi la urmă jucătorii.
Dar dacă e să pici, păi atunci pică! Nu scăpa cu Delta (Tulcea), cu Lambda, cu Epsilon sau cu Omicron. Respectă legea pînă la capăt şi du-ţi crucea fără să încovoi spinarea. De fapt, Gheorghe Ştefan nu e supărat neapărat că a fost retrogradat conform clasamentului, ci e pornit împotriva celor care l-au lăsat din braţe. Asta l-a îndemnat să se răscoale, încetarea prieteşugului, a tratamentului preferenţial şi punerea în rînd cu ceilalţi.
Ca orice fost prieten, Ştefan e un inamic periculos. Chiar mai temut decît ceilalţi, care acum vor să cumpere cu bani bunăvoinţa piţifelnicilor din ligile inferioare. Spre deosebire de nababii electorali ai momentului, Ştefan ştie multe din Casă. Am scris corect cu majusculă, pentru că e vorba chiar de Casa Fotbalului. Unde multe lambriuri, uşi, bucăţi de parchet şi ce-or mai fi poartă autograful său inconfundabil. Erau anii cînd încă pădurile din Moldova nu se tăiaseră în întregime, apa nu năvălea în gospodării, iar echipele din nişte liniştite localităţi de munte îşi trăiau clipa de graţie şi păreau să aibă eternitatea asigurată.
Sunday, 27 July 2008
[Alin Buzărin] Calea de urmat
Thursday, 10 July 2008
[Lucian Lipovan] Culmea exclusivităţii
P.S.: În toată media sportivă din .ro ştirea demisiei a fost EXCLUSIVĂ doar pe site-ul oficial al Stelei nu. Singurul care avea declaraţia lui Ilie
Wednesday, 9 July 2008
[The Guardian] The longest team name
"Is Verein für Leibesübungen Borussia Mönchengladbach the longest team name in football?"
Not bad, Kevin, but a rival school of learning trumps it. "I think you'd have to go some to beat the full name in Thai of Bangkok University FC," claimed Liam O'Brien. "This would include the longest place name in the world, using the official Thai name for Bangkok. When translated into English, it would run to 189 characters as follows: Samosorn Maha Vittiyalai Krungthep Mahanakorn Boworn Rattanakosin Mahintara Yutthaya Mahadilok Phop Noparat Rajathani Burirom Udom Rajaniwet Mahasatharn Amorn Phimarn Avatarn Sathit Sakkatattiya Vishnukarm Prasit."
But there's an even longer name in the very same city! That of Thai Pro League side Bangkok Bravo. "Should they ever wish to refer to themselves by their full (English translated) name," noted Dale Farrington, "they would be called: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit Bravo Association Football Club (196 characters). Try fitting that on a pools coupon!"
[The Guardian] Football all-year round
Firstly, Ian Williams writes to explain the remarkable 1997-98 season in South Africa. "Back in 1997-98, the South African League season kicked off on August 1, running through until May, with the cup final taking place on May 17. Unfortunately, the rules were such that, when the final finished in a draw, even after extra-time, a replay was the only way by which the contest could be resolved. However, due to preparations for the 1998 World Cup, a national training camp was scheduled for May 19. As the two finalists, Sundowns and Orlando Pirates, had players with the national team, the replay could only take place on July 26."
But, Jostein Nygard can beat that. The Norwegian FA found itself in a mess when it tried to bring in a revised league system. "Before the Norwegian FA introduced a nationwide first division playing from spring to autumn in 1963, they had to finish off the old two-group 'Main League' which ran from summer to summer," says Jostein. "What they did in the last season of the 'Main League' was to combine the two eight team groups into one 16 team league, starting on July 30 1961, and ending on 21 October 1962. This works out at 14 months, 21 days."
[The Guardian] The most prolific scoring streaks ever
Owen Goodyear and Stephen Whitehurst write in to offer Japanese poacher Nakayama's short and sweet streak back in 1998. "As my Japanese ex-girlfriend reminded me on an almost hourly basis, he scored hat-tricks in four consecutive J-League games - 16 goals in all," writes Owen. "Oh, and he has the fastest ever international hat-trick for good measure, three minutes and three seconds against Brunei in 2000."
His streak: 5, 4, 4, 3.
2) Coen Dillen (PSV Eindhoven, Jan 27-Mar 31 1957, 20 goals in nine games)
"He doesn't beat George Camsell, but Coen Dillen deserves a mention," writes Martijn ter Haar. Dillen, nicknamed "Her Kanon", banged in 43 goals in the 1956-57 season, an Eredivisie record.
His streak: 3, 4, 2, 2, 1, 2, 2, 1, 3.
3) Gerd Müller (Bayern Munich, Sep 27 1969-Mar 3 1970, 23 goals in 16 games)
Der Bomber's stunning scoring streak certainly beats Camsell for longevity. Oliver Alexander wrote in to suggest this six-month spell as the swinging 60s gave way to the savage 70s. "Note that the actual sequence of matchdays was quite a bit shuffled due to inclement wintery conditions," writes Oliver. "Also, Müller missed one match due to injury." The story of that season, with Bayern missing out to a Berti Vogts-inspired Borussia Monchengladbach, is here.
His streak: 1, 4, 1, 1, 1, 1, 1, 1, 2, 1, 1, 3, 2, 1, 1, 1
4) Owen Coyle (Airdrie, Sept 15-Sept29 1990, 12 goals in four games)
Not a name you'd expect to see on this list, it's fair to say, but Coyle had a remarkable fortnight early in the 1990-91 season. "He went supernova scoring 17 goals in Airdieonians' first seven games," writes Steve Guy, "and only scored three more in the league for the rest of the season." His best uninterrupted run came after a hat-trick against Forfar.
His streak: 3, 2, 3, 4
5) Steve Bloomer (England, Mar 9 1895-Mar 20 1899, 19 goals in 10 games)
"As a Derby County fan it's always useful to look up Steve Bloomer's record in these cases," writes David Hopkins. "Bloomer scored in each of his first 10 England games - 19 goals in total." And that's as good an international spell as we can find.
His streak: 2, 1, 1, 5, 2, 1, 1, 2, 2, 2
6) Refik Resmja (Partizan Tirana, Feb 18-Mar 4 1951, 24 goals in four games and May 5-Jun 10 1951, 18 goals in six games)
Probably our favourite name on this list, if only because of the improbable 14-year-old-playing-in-the-Under-9s scoring figures. The opponents weren't of a particularly high standard (Puna Gjirokaster, Spartaku Qyteti Stalin and so forth), but his flurry of goals has no equal in top-flight world football. Even then, his tally of 59 goals in 23 games in a team total of 136 in 26, weren't enough to bring Partizan the title. They finished two points behind city rivals Dinamo.
His streaks: 6, 7, 7, 4 and 3, 4, 1, 4, 5, 1.
7) José Saturnino Cardozo (CD Toluca (Mex) Sep 21-Nov 24 2002, 19 goals in 11 games)
Cardozo began his streak on September 21 with a solitary goal against Queretaro and ended it on November 24 with a goal against Santos in the final game of the regular season. In between, the Paraguayan banged in 17 goals in nine games. He also scored six goals in five post-season games to help his side to the title.
His streak: 1, 3, 1, 3, 1, 2, 1, 4, 1, 1, 1
8) Dave Mooney (Cork City, Jun 1-present, 11 goals in six games)
Mooney makes this list by virtue of potential. The Cork City striker, writes Lorcan Connolly, has scored five braces in his last six games and once in the other. "With City's next two games being against whipping boys Cobh and Finn Harps, there's every reason to believe his remarkable run will continue," writes Lorcan. Mooney didn't play in Monday's 1-0 win over Cobh, so his run his still alive.
His streak: 2, 1, 2, 2, 2, 2 ...
9) Rodion Camataru (Dinamo Bucharest, May 17-Jun 25 1987, 21 goals in seven games)
One of the greatest Romanian forwards of all time, Camataru hit a purple patch in a prolific season at the end of 1986-87. The striker scored a remarkable 21 goals in the final seven games of the season, finishing the campaign with 44, exactly double the number of his nearest rival, the current Romania manager and then Steaua Bucharest forward Victor Piturca.
His streak: 1, 3, 3, 2, 4, 5, 3
10) Mario Jardel (FC Porto, Oct 29 1999-Jan 15 2000, 18 goals in nine games)
It's sometimes easy to forget that the portly figure who warmed the Bolton Wanderers bench in 2003 and 2004 was once the most lethal striker on the planet. At the beginning of the new millennium, the Brazillian was in the middle of a nine-game scoring spree that included three hat-tricks in four games leading up to Christmas.
His streak: 2, 1, 1, 3, 1, 3, 3, 2, 2
Tuesday, 1 July 2008
[The Guardian] Funny footballer names
"A quick look reveals some other odd-named players plying their trade in Zimbabwean football for Caps United," begins Mark Baker. "Givemore Manuella, Gift Makolonio and Method Mwanyazi are great names, but they pale into comparison beside Limited Chicafa and the outstandingly-named Danger Fourpence." Staying in Africa, there's also Stephen Sunny Sunday, who plays for Polideportivo Ejido, and South Africa's Naughty Mokoena and Tonic Chabalala. "Surely there can't be any stranger than Austrian side SC Schwanenstadt's marauding midfielder Osa Guobadia?" offers Andy Ferguson, who'll have to do better than that. "He has the name Ice Cream on the back of his shirt." More like it.
A very popular suggestion was Brazilian forward Creedence Clearwater Couto, whose parents were - fortunately - big fans of the American songsters, while there were also calls for former England internationals Harry Daft and Segar Bastard (who, incidentally, refereed an FA Cup final, played cricket for Essex and owned a racehorse).
However, it would be remiss of us to ignore Anthony Philip David Terry Frank Donald Stanley Gerry Gordon Stephen James Oatway - Charlie to his friends ("I'm named after the QPR 1972-73 promotion-winning team for those of you that have been on the moon all the time I've been at [Brighton]") - or three of our favourites: Australian keeper Norman Conquest, Seychelles star Johnny Moustache, and Congolese striker Bongo Christ.
[The Guardian] Most capped captains
But that mark was broken at this summer's tournament when Holland trounced the French in their Group C encounter a fortnight ago. Step forward skippers Lilian Thuram (winning his 141st, and penultimate, cap) and Edwin van der Sar (picking up his 127th), who therefore managed 268 caps between them.
Saturday, 28 June 2008
[Andrei Vochin] Viva Espana!
Viva Espana! Pentru că e ca şi cum ai avea de ales între soare tot anul şi capriciile celor patru anotimpuri. Între flamenco şi marş. Între Mediterană şi Marea Nordului.
Viva Espana! Pentru că e singura echipă de acest turneu final care n-a cunoscut înfrîngerea.
Thursday, 15 May 2008
Romania 2007/08
Final Table:
1.CFR 1907 Cluj ................ 34 23 .7 .4 52-22 76 Champions
2.FC Steaua Bucureşti .......... 34 23 .6 .5 51-19 68 [-7]
3.AFC Rapid Bucureşti .......... 34 18 .7 .9 52-31 61 [4 2 1 1 5-3 7]
4.FC Dinamo Bucureşti .......... 34 17 10 .7 55-36 61 [4 1 2 1 3-4 5]
5.Unirea Valahorum Urziceni .... 34 16 13 .5 42-24 61 [4 0 3 1 2-3 3]
6.FCU Politehnica Timişoara .... 34 16 .9 .9 57-44 57
7.FC Vaslui .................... 34 12 11 11 44-34 47
8.Oţelul Galaţi ................ 34 14 .4 16 47-50 46
9.Universitatea Craiova ........ 34 12 .7 15 42-48 43
10.Gloria Bistriţa ............. 34 11 .9 14 34-40 42
11.Politehnica Iaşi ............ 34 11 .8 15 37-41 41
12.Pandurii Lignitul Târgu Jiu . 34 11 .7 16 36-43 40 [2 1 0 1 2-2 3 (2 ag)]
13.FC Farul Constanţa .......... 34 10 10 14 25-38 40 [2 1 0 1 2-2 3 (1 ag)]
14.Gloria Buzău ................ 34 10 .7 17 30-56 37
-----------------------------------------------------
15.Ceahlăul Piatra Neamţ ....... 34 10 .6 18 33-46 36 [*] Relegated
16.Dacia Mioveni ............... 34 .7 10 17 26-43 31 Relegated
17.FCM UTA Arad ................ 34 .6 .8 20 30-52 26 Relegated
18.Universitatea Cluj .......... 34 .4 11 19 32-58 17 [-6] Relegated
[*] newly promoted FC Delta Tulcea obtained no license, thus sparing Ceahlăul Piatra Neamţ from relegation
NB: Steaua 7 points deducted and Universitatea Cluj 6 points deducted after end of season, apparently beacuse Steaua incited U Cluj to win their last round match against CFR Cluj
Tuesday, 29 April 2008
[Jonathan Wilson] Steaua giveth ... and Steaua taketh away
To recap, briefly: Cluj is the largest city in Translyvania, an area with a significant ethnic Hungarian population. Thanks to an investment of around €30m from the ethnic Hungarian businessman Arpad Paszkany, CFR went unbeaten through the first half of the season and, at the winter break were top of the table, eight points clear of Dinamo Bucharest. Paszkany vowed that if Cluj won the title, he would spend another €100m to ready them for the Champions League.
Steaua, meanwhile, were struggling, two points further back. Gheorghe Hagi quit as coach after his seesaw relationship with Becali tipped once again into hate but, after the brief reign of the Italian Massimo Pedrazzini, Steaua welcomed the return of the former centre-forward and crowd favourite Marius Lacatus as coach. Still, there seemed little reason for Cluj to worry and their chairman Ion Muresan continued loudly to predict that his side would have the title wrapped up with several games of the season still remaining.
That might have been what everybody else was thinking but given Becali is a bull perpetually in search of a red rag, it was deeply unwise. Steaua responded by bringing in a bunch of South Americans. The Peruvian forward Andres Mendoza arrived from Dundee, the Colombian forward Jose Moreno from Independiente and Dayro Moreno, one of the great hopes of Colombian football, from Once Caldas. "I will do everything in my power to knock CFR off the top of the table," warned Becali. "CFR are a Hungarian team and they can never represent Romania. It would bring shame on the Romanian people if the Hungarians won the title."
Even then Muresan didn't heed the fairly explicit threat and continued with his bluster. As Steaua lost their first game of the spring season at Iasi, it looked like it might not matter, but Becali's influence runs deep. Steaua went on to win their next 10 league games and even the most blinkered fan would acknowledge they have had the benefit of a number of refereeing decisions.
When the sides meant in Bucharest on March 2, Steaua won 3-1, but only after Cluj had been denied two clear penalties.
"You're a thief," said Muresan.
"I'm just a smart guy," replied Becali.
A fortnight later Steaua beat Unirea 1-0 at home, Mahamadou Habibou scoring the 82nd-minute winner from an offside position. "We'll be top of the table by Easter," Becali vowed. "God wants Steaua to win, not Cluj."
They have, admittedly, been much improved since the winter break, while Cluj have stuttered, partly because Steaua have been paying large bonuses to their opponents. But the issue of refereeing cannot be ignored. Soap opera has become distasteful farce. A number of the foreign players at Cluj have spoken of their disillusionment. After all, it can't be easy playing against referees and God.
CFR's home defeat to Pandurii allowed Steaua to go top, but then Poli Timisoara held Steaua to a draw in Bucharest to allow CFR to pull level again. Still Muresan kept up his assault. "I've never spoken to such a stupid man as Becali," he said. "He's crazy. He deserves to be in a prison or an asylum. He's destroying Romanian football, destroying its credibility."
The worst instance came six weeks ago, in Steaua's derby away to Rapid. Rapid led 1-0 with 17 minutes to go and seemed comfortable, only for a lighter to be thrown from the stands and, presumably following a divine trajectory like a stone from David's sling, smacked the referee Alexandru Deaconu on the head. Surrounded by Steaua players he was rushed to the dressing-room, where he decided to abandon the game, knowing the Disciplinary Committee of the Romanian Football Federation (FFR) would award Steaua a 3-0 win.
Conspiracy, never far below the surface in Romania, reared its head. Deaconu, the son of an FFR official, was once a youth-team player at Steaua. Not only that, but he went on to become a sergeant in the Romania army, which retains traditional links to Steaua. That raised suspicions, which were heightened when a newspaper published photographs of Deaconu and his assistants meeting in secret at a petrol station three days before the game. Perhaps they were just friends who met privately to discuss fuel prices, but the story offended somebody sufficiently that the journalist who wrote the story was sacked.
On Saturday, Steaua took the lead after 76 minutes, conceded an equaliser two minutes later, but were reprieved when Dayro Moreno struck an 83rd-minute winner from another offside position. "God doesn't mind being offside," said Becali. At the same time Mioveni, in the relegation places, earned a Romania record bonus of €13,000, half of it paid by Becali, for holding CFR to a goalless draw.
So Steaua, as Becali promised they would, went into Easter two points clear. All that stands between them and the most tainted championship in years, it would seem, is Dinamo, whom they meet next Sunday. Their bitterest rivals will not be bought off, and that is Cluj's chance. The question is, is hatred stronger than God?