Los Españoles stau rău mental. Adam va yice că iar o iau puţin pe ulei şi într-adevăr ceea ce scriu nu e o "concluzie" sau "cauză", scuză - dar o corelaţie între mei multe simptome cred că există.
1. Canguelo! sau L-ai bătut ai luat titlul. Primul Clasico întotdeauna e prin noiembrie-decembrie, cu puţine excepţii. Echipele de obicei sunt în formă pentru că îl pregătesc atente din timp. Cu toate acestea, există o tendinţă (care are şanse să fie detonată anul acesta): Cine câştigă primul Clasico al sezonului ia titlul. Indiferent unde se joacă. Asta se întâmplă de vreo 8 ani deja, de când era campioană Valencia.
2004: Bcn - Rma 3-0
2005: Rma - Bcn 0-3
2006: Rma - Bcn 2-0
2007: Bcn - Rma 0-1
2008: Bcn - Rma 2-0
2009: Bcn - Rma 1-0
2010: Bcn - Rma 5-0
(2011: Rma - Bcn 1-3)
Să fie un efect parţial de dominare psihologică? Îmi amintesc meciurile, şi în afară de 2007, meci în care Bcn a dominat (poate şi 2010, meci echilibrat dar psihologic dominat matur de Bcn chiar cu 30 de minute de "om în minus"), echipa învingătoare părea învingătoare incontestabilă. Poate eşecul meciului direct să predispună una din echipe la "gafe" în meciurile cu echipe mai slabe ulterior? Chestia asta s-a manifestat atât în perioade invincibile (ultimii ani) cât şi în perioade umane ale echipelor în cauză (atunci când cu 80 de puncte luai titlul).
2. Televiziunea. Am urmărit efectul doar de când există Guardiola pe hartă. Televiziunile dictează când joacă echipele. De obicei în aceeaşi zi, sâmbăta dacă există meci la mijlocul săptămânii următoare, duminică dacă nu. Barcelona datorită parcursurilor mai lungi în cupă şi UCL a jucat mult mai multe meciuri ultimii ani deci de câteva ori au muşcat sâmbăta în timp ce rivalii au rămas pe duminică. Tendinţa zice aşa: într-o perpetuă urmărire între cele două (indiferent cine are avand se puncte) dacă una va pierde puncte faţă de cealaltă şansele dunt undeva la 80% ca echipa care joacă ultima să facă asta.
Perioada coincide cu perioada invincibilelor. Poate după zeci de meciuri în care baţi şi adversarul bate dacă e momentul să ai o cădere eşti mai predispus la asta văzând că adversarul tău tocmai a bătut; nu se lasă.
Oricum, mult mai rar vedem X pierde prima iar Z bate mai apoi şi pune 2-3 puncte în plus decât X bate iar Y face egal/pierde.
Primii ani ai lui Guardiola Barcelona juca aproape toate meciurile prima şi cam zburda. La fel, de câţiva ani juca primul Clasico acasa. Clubul madrilen şi presa începe să facă gât. Tragerea la sorţi pune anul ăsta Madridul cu primul meci acasă şi Realul joacă majoritatea meciurilor prima. Asta nu e o cauză pentru dominarea lor în campionat, dar e unul dintre factori care cuplat cu cvasimaturizarea echipei/a antrenorului i-a făcut să domine autoritar.
Cotinuând, asta nu e nici cauza pentru care după vreo 8 meciuri de jucat "prima" Realul face două egaluri în cele două meciuri în care joacă "a doua". Dar, mic sau mare, se adaugă la factori. Iar mentalitatea lor nu era la fel de labilă (a se citi 5 roşii şi înjurături) dacă Barcelona nu ar fi jucat înainte cu Granada şi totul se întâmpla cu felicitări, recorduri, steluţe şi hat-trice. Deşi rezultatul era acelaşi şi nervii pentru al doilea egal consecutiv prezenţi, "pare" altceva să ştii că eşti la 9 puncte şi dacă ăia bat ajung la 6 (speranţa!) faţă de ghilotina de 6 puncte care iau efect din secunda în care arbitrul va fluiera finalul meciului tău.
Cz: Coincidenţe sau nu, aceste două lucruri nu spun că spaniolii sunt labili mental, dar nu ajută deloc în a demonstra că nu sunt labili.