Tuesday 26 August 2008

[Cristian Geambaşu] Principii si ideologii

Florin Bratu îsi doreste sa joace cel mai bun. Cel mai bun e Rednic, fiindca el face echipa

Principiul rotatiei nu trebuie confundat cu principiul dominoului. Desi vorbim tot despre niste piese care cad. Florin Bratu a avut curaj. Si a fost sincer atunci cînd a spus ca nu i se pare corect sa intre pe teren prin rotatie cu ceilalti atacanti. Sa joace cel mai în forma. Ultimele întîmplari din viata l-au obligat sa gîndeasca în alb si negru. A ratat Euro, iar asta l-a întarit. Probabil ca l-a si întarîtat. A priceput ca în cariera egoismul e de preferat cavalerismului. Fiecare pe cont propriu. Golul marcat în Giulesti îl sustine. Celelalte goluri din campionat îi dau dreptate. Iar comparatia cu Marius Niculae îl avantajeaza. De unde izbucnirea nervoasa la adresa acestuia. Si acum o întrebare. Cine este Marius Niculae?

Nu va enervati! Stim cine e Marius Niculae, dar n-am formulat întrebarea completa. Cine este acest Marius Niculae care s-a întors la Dinamo? Un fotbalist mai bun sau mai slab decît cel care se transfera mai an la Sporting? Un om pe umerii caruia se va cladi echipa în stare sa atace campionatul si grupele Champions League sau cineva caruia i s-a aruncat un colac de salvare? Si unde s-a întors el? Într-un loc cunoscut, Saftica, the same, Groapa, cam tot aia. Da, dar cu alte chipuri. Actionari noi, coechipieri care în trecutul recent îi erau adversari. El, Sageata, nascut si crescut dinamovist, are o problema de adaptare. Iarba verde de acasa e tot verde, dar e alta iarba.

Al treilea personaj al povestii este Danciulescu. Rezerva la meciul contra Rapidului. A intrat cîteva minute pe final. Lumea a sperat ca Danciu va scorni o executie si va repara ce stricasera ceilalti. Golgeterul en titre. Golgeterul de serviciu. Baiatul bun în momentele de criza. Uite ca Danciu n-a înscris si nu a mai salvat pe nimeni! Nici macar pe el. Poate ca s-a saturat sa interpreteze rolul pompierului care stinge focuri puse de altii. Danciulescu a intrat pe teren la derby si le-a aratat tuturor ca poate juca si el precum ceilalti. Asa si asa. Doar altii fusesera titularii!

Principiul rotatiei nu s-a nascut în fotbal, ci în comunism. Si se numea principiul rotatiei cadrelor. Niste tovarasi care nu se pricepeau specific la nimic, treceau de la o functie la alta pentru ca partidul voia sa demonstreze în cheie atee ca omul sfinteste locul. Si ca nimeni nu-i de neînlocuit. Locul partidului la Dinamo a fost luat temporar de Mircea Rednic. Despre care ne vom lamuri daca roteste atacantii în scop ideologic sau fotbalistic. Ideologic e bine sa te pui bine cu nasul lui Marius, fotbalistic nu era rau deloc sa-l folosesti mai repede pe Danciu.

No comments: