Friday 28 May 2010

[anglofil.ro] Căldură mare, monşer!

Daniel Conțescu de la EVZ în interviul cu Hagi: „Condiţii meteo asemănătoare cu cele întâlnite de Generaţia de Aur în 1994. La meciul cu SUA erau 42 de grade la un metru de sol!”
 
Şi acum lecţia de geografie de gimnaziu: când în emisfera nordică e vară, în cea sudică e iarnă. Africa de Sud e, cine ar fi crezut, în emisfera sudică. Deci Mondialul se va desfăşura în condiţiile unei ierni mai blânde, cu temperaturi de 18-19 °C ziua care coboară sub 0 °C în timpul nopţii, mai ales în oraşele aflate la altitudine ca Johannesburg. De asta cam toate echipele sunt acum prin munți, ca să se obișnuiască cu temperaturile mai joase și cu altitudinea.
Ignorance is bliss, mate! 

 (Alex Enăşescu)

Last Guti entry

Guti seems to have changed his mind about his announced departure from the club on hearing Mourinho would be Madrid's next coach.

Mourinho also gave Guti the very bad news that he is most unimpressed by the maverick midfielder’s reported U-turn over his decision to leave the club:For me Guti has gone. I read what he has been saying and that’s what counts. He said goodbye to the fans, did a lap around the pitch..."

Thursday 27 May 2010

Glory hunter

Astora cu vrutul de trofee nu le merge.

Ibrahimovic da cu piciorul unui Inter care de 3 generatii nu mai vazuse o finala europeana sa castige Liga cu Barcelona. Inter ia Liga anul urmator - ok, trebuie un amendament: partial din vina lui Ibrahimovic.

Owen pleaca in 2004 de la Liverpool deoarece nu castiga trofee. Merge la Galacticul Regalul Madrid. Anul urmator incepe viata Noii Barcelone si... Liverpool ia Liga Campionilor. 
Owen mai primeste o ultima sansa: in 2009 merge la Manchester pentru niste trofee. Manchester castigase ultimele 3 titluri si jucase ultimele 2 finale de Liga. Anul asta insa nu mai. Owen nu are niciun titlu de campion desi a jucat la Liverpool, Real si Manchester - care impreuna au in ultimii 10 ani 4 Ligi ale Campionilor si 10 titluri interne.

Wednesday 26 May 2010

Beat Barcelona, win a trophy.



 
Toate echipele care au invins Barcelona sezonul asta au castigat cate ceva:



Rubin Kazan - Prima Liga Rusa
Sevilla - Cupa Regelui
Atletico Madrid - Liga Europa
Inter Milano - Liga Campionilor

Valdes - Casillas gay sex.

V.Valdes si Casillas vor petrece pentru prima data mai mult de 2-5 ore impreuna. La 28 de ani.

In partidele directe 7 victorii Valdes, 2 egaluri, 4 Casillas.
Clean sheets - 5 Valdes, 2 Casillas.

Tuesday 25 May 2010

[Sid Lowe] The Sids 2010! The complete review of the past La Liga season

Every single week this season, right up until the final week, one lucky Real Madrid player was chosen to give an official interview. And every single week this season, right up until the final week, the backdrop was the same: a webpage with the glorious and proudly prophetic headline "Real Madrid win their 10th European Cup". Fortunately, they didn't look remotely silly because Madrid did indeed win their 10th European Cup on Saturday night and at their own stadium too, Marca's editorial on Monday morning gleefully declaring "football proves Madrid right", while they dedicated a wraparound cover to the greatest Madridista triumphs.

But while the Madrid sports media tried to sell their club's rip-roaring Champions League success, the rest of the country couldn't help noticing a sixth successive last-16 knockout against Olympique Lyon. Or a season that ended with the Second Coming looking rather like the First Going, Madrid finishing empty-handed. The good news for Madrid was that despite the presence of Wesley Sneijder and Arjen Robben, they avoided the embarrassment of watching Barcelona contesting the final. And worse still, winning it. Even T-shirts couldn't rescue Pep Guardiola's side against Inter in the semi-final.

Saturday 22 May 2010

[own.adam] Despre Mourinho

/// Jose Mourinho a fost un fotbalist mediocru. A ajuns translator la Barcelona iar dupa ce a plecat de acolo si-a inceput cariera de antrenor. Leiria, Porto, Chelsea, Inter. Peste tot a castigat trofee si a demonstrat ca e unul din marii tacticieni ai istoriei. In timp insa s-a observat o aversiune a sa contra Barcelonei, clubul unde si-a facut ucenicia fotbalului mare.

/// Samuel Eto'o a fost cumparat de Real Madrid in 2000 insa nu a prea primit sanse de a ramane la echipa. A fost imprumutat si apoi vandut la Mallorca unde a ajung golgheterul all-time al echipei. In 2004 ajunge la Barcelona si vizibil cea mai mare satisfactie o are marcand goluri Realului. In 2010 e deja triplu castigator al Ligii Campionilor [dupa ce in doua finale el deschisese scorul].

De mic copil Eto'o a fost luat de Real.

A jucat putin la ei, a fost aruncat a ajuns la Barcelona.
A cunoscut gloria la Barca (nu si gheata de aur  ) si acum e la Inter.

Orice fericire mare a lui se leaga de ceva contra lui Real.
Pe cand era in Spania in derby sarbatorea cel mai intens golurile impotriva Realului,acum castiga Ch Lg la Real acasa.

Am inteles ca si anul trecut in finala cu Manchester si-a lovit antebratul ca sa faca referire la vene, la sange, la apartenenta si atasamentul pentru Barca deoarece nu stiu ce declarase cineva de la Real nu stiu ce etc.

Exact asa e si in Romania.
Muie Steaua, muie Steaua canta Dinamo, Rapid,uneori Poli.
La Dinamo esti iubit daca spui ca nicodata nu vei juca la Steaua (chestie inventata de Neaga de altfel)

Inseamna ca mai ales pentru adversari, nu numai pentru suporteri, totul se reduce la Real, sarbatoresc in functie de Real, ma bucur pentru echipa mea pentru ca Real nu stiu ce, transfer pe nu stiu cine, deci i-am luat jucatorul Realului si multe altele.

E trist asa.
Daca dai importanta prea mare adversarului inseamna ca in copilarie ai fost abuzat.
Mourinho tot timpul a zis acum ca accepta provocarea de a se lupta din nou cu Barca.
Pe cand era el pe Nou Camp translator sau secund sigur a fost impresionat de atmosfera, performante, joc etc. Sigur in sinea lui isi dorea sa ajunga candva antrenor si 100 000 de oameni sa ii multumeasca pentru performante etc.
Dar pentru ca a avut alt destin si pentru ca in calea gloriei lui a stat Barcelona a trebuit sa-i execute.
"Nu voi antrena Barcelona pentru ca atat ura nu se poate transforma in iubire"

El cel putin pana la un punct a fost obsedat sa antreneze la Barcelona.
Stilul lui nu s-a potrivit, si nici nu a fost ofertat dar el ar fi mers. De ce? Mai ales pentru ca orice ucenic vrea sa-si urmeze pana la un punct maestrul. Van Gaal si Robson au fost maestrii lui si si-ar fi dorit si Jose sa treaca prin Catalunya ca antrenor gazda, dar acum lucrurile stau altfel si atunci va merge la Real, va lua trofee si va pleca.

Am intalnit atitudinea asta la baietii care erau obsedati de o fata X si pentru ca nu au putut sa fie cu ea au ajuns cu alta,Y. Cea cu care au ajuns e poate la fel de draguta, la fel de isteata la fel de nu stiu ce ca X dar pur si simplu nu e X si atunci ori de cate ori au posibilitatea incearca s-o umileasca sa-si bata joc etc, desi in sinea lor s-ar muta imediat la X.

Asa era Mourinho!
Asa era Eto'o.
Desigur intre timp lucrurile s-au transformat, in fiinta lor si ei, petrecand ani de performante si bucurie la echipele celelalte (Chelsea, respectiv Eto'o la Barca) au ajuns sa se simta bine acolo si sa nu mai aiba chiar asa multe cu Real, totusi atunci cand vine ceva intens in creier isi aduc aminte imediat si striga impotriva lor, dau declaratii etc.

Mourinho zicea ca la Chelsea s-a simtit fantastic si ca acolo s-ar intoarce, suporterii il iubesc si la Inter e fain dar la Chelsa etc.

Mourinho a castigat Liga de doua ori dar in finale nu s-a bucurat ca atunci cand a scos-o pe Barca....mai ales pe Nou Camp. Ai mai vazut vreun antrenor care sa sarbatoreasca golurile ca un atacant, aruncandu-se pe iarba in genunchi? Cele mai genialie, copilaresti si patimase sarbatoriri au fost facute pe Nou Camp. Cele mai dure si rele, pasionale si acide declaratii sunt pentru Barcelona.

Anul trecut cel putin Mourinho respecta pe Juve  acum mai putin. Cu Milan facea acelasi chestii ca si cu Arsenal sau Mancheste pentru ca Ancelotti era rau de gura dar cu Leonardo nu avea treaba.Pe Roma nu-i baga in seama si de Ranieri isi bate joc.

Majoritatea ii sunt indiferenti.
Barcelona nu ii e indiferenta.
Mourinho e obsedat de mult timp de Barcelona.

Si George mi-a zis asta de mai demult. Subscriu si eu: Intr-un fel toata viata lui parca a fost un antrenament pentru momentul in care ajunge aici. Fie la Barca, fie sa distruga Barca. 
Pozele sunt toate impotriva Barcelonei

Friday 21 May 2010

[Gabriele Marcotti] Louis van Gaal on his CL Final

Bayern Munich manager Louis Van Gaal is not generally a man prone to hyperbole. On the eve of the Champions League final between his team and Italy's Inter Milan he was asked whether the two finalists were the best sides in Europe.
"No," he said, pausing a moment for the briefest of frowns. "No, these are not the best teams. The three best teams in Europe this season were Barcelona, Chelsea and Manchester United."

Wednesday 19 May 2010

7 David Villa.


La 19 ani. Cică idolul lui din copilărie.

Monday 17 May 2010

[own.adam] Despre Real

 Bayern a luat eventul... Real nu a luat nimic.
Marseille a luat eventul (parca),  Real 0.
Inter a luat eventul, Real se uita spre cer sa vada daca nu ploua cumva ca sa protejeze frezele jucatorilor.
Chelsea a luat eventul, Real vrea sa-l cumpere probabil pe Lampard.

Despre Real.
Daca iei o curea galbena de la cea mai buna firma italiana de curele -> Kaka
Daca iei apoi pantaloni englezesti de la cea mai cunoscuta firma englezeasca : CR7
Daca-ti cumperi cel mai scumpa camasa englezeasca : Xabi Alonso
Daca faci tot posibilul sa ai palarie franceza : Benzema
Daca te chinui sa obtii cei mai buni chiloti : spanioli (Albiol) si britanici (Arbeloa).
Daca le faci pe toate astea de mai sus sigur nu o sa te poti imbraca intr-o costumatie acceptabil estetic, placuta ochiului, unforma cromatic, comoda la piele ci o sa pari un gay penibil pe care orice bolnav sexual l-ar pofti pentru perversiuni.

Desi e un afacerist de succes Florentino Lopez trebuie sa scrie un tratat despre cum sa investesti 300 de milioane si sa nu ajungi nici macar sa mirosi un trofeu. De fapt au mirosit si ei unul, Atletico a trecut pe langa ei saptamana trecuta si astfel au mirosit si ei un trofeu anul asta.
Totusi e bine ca au investit,astia daca nu investeau erau acum in locul lui Valladolid.
Gandeste-te - 300 de milioane au investit ca Barcelona sa le dea doar 3 goluri, altfel cine stie cate bucati ar fi luat.
Si din chestia asta asta deduc ca e si mai slab fotbalul de azi....

Azi Real imi pare un club ca Bamboo-ul din Bucuresti,un club de fitze al fotbalului mondial unde baietii se intalnesc sa schimbe amintiri, sa danseze, sa isi arate frezele dar nu un club de fotbal si nici din greseala o echipa. E o garderoba scumpa, dezordonata, colorata dar o garderoba in care nici un articol nu are ceva in comun cu celalalt. E curios ca sunt vreo 70 mii de oameni care dau bani sa priveasca toata vrajeala asta!
Par toti o echipa de gay....
Altceva
Real este o colectie de porecle si de abrevieri.
De fapt, la Real cine nu are porecla (Pipita, CR7) e implicat intr-un scandal sexual (Benzema), isi bate sefii (Guti) sau isi face freza (Ramos) sau e bolnav psihic (Marcelo). Daca nu esti nici una din toate mai sus enumerate, daca esti normal si mai iti aduci aminte si de ceva fotbal inseamna ca ti se rezerva un loc pe banca, ca lui Raul.

Sigur, chiar daca ai porecle, chiar daca esti bolnav psihic sau regulezi minore poti juca bine fotbal dar ei dau impresia ca sunt o echipa de romani : fiecare dintre ei e un Raducoiu+Marica+Tanase+Mitea. Am ajuns la bani (Steaua)... sunt pe treaba mea, mi-ajunge cum sunt..

Daca a ajuns Kaka sa joace mai cu pasiune in clipurile promotionale decat in meciurile propriu zise inseamna ca trebuie neaparat sa vina emigrantul portughez de servici (Mourinho) sa spele cu mopul lucrurile. Jose chiar o face si a facut-o pe unde a mers. (Adriano, Vieira, Crespo, Ibrahimovic, Cruz, Mutu, altii) toti care au fost batrani sau lenesi (lenes nativ sau datorita cocainei) au fost nevoiti sa isi faca bagajele definitiv.

Semnalez altceva.
De antrenorul lui Atletico nu se scrie prea mult.
Nici de ala a lui Fulham sau Marseille.
van Gaal e cunoscut si e si mare actor de-asta e bagat in seama...
United fan:  "I just find it amazing that after all the money Madrid spent, they're the exact definition of a one man team."

Wednesday 12 May 2010

[Jonathan Wilson] The Question: How important is possession?

///Inter Milano a realizat o premiera: sunt primul club care castiga Liga Campionilor avand posesie sub 35% in fiecare din ultimele 3 meciuri jucate.



Will Inter's successful performance at Barcelona, when they had 16% possession, be seen as a turning point in football?

One of the beauties of football is its capacity for reinvention, without great rewriting of the rules. Football seems to have (historically justified) faith that coaches and players will be able to mediate their own way away from predictability or, worse, unwatchability. Yes, there has been tinkering with the offside rule, and the backpass and the tackle from behind have been outlawed, but essentially a player from a century ago could be parachuted into a game today and would need no more than a two-minute tutorial to get him up to speed on the modern rules. 

When a rigid W-M seemed dominant, fluid 4-2-4 rose up to overcome it. As catenaccio threatened to strangle the game, along came Total Football. As Johan Cruyff was accusing 3-5-2 as being "the death of football" because it killed the winger, single-striker systems emerged to reintroduce them. Football constantly evolves, and watching Internazionale frustrate Barcelona two weeks ago, it was hard not to wonder whether tactical historians of the future will look back on that game as a turning point as significant as, say, Hungary's 6-3 win over England in 1953, Celtic's 2-1 win over Inter in the 1967 European Cup final or Italy's 3-2 victory over Brazil at the 1982 World Cup.
It rather depends, of course, on what happens next as to whether this is confirmation of a trend or a blip, but what Inter's victory has done is to challenge the assumption that the "best" way to play is to maintain possession and pass a side to death – as Barça have, as Spain do and as, in a slightly less aesthetically pleasing way, Brazil do.

[anglofil.ro] Tati, de ce ţinem noi cu Atlético?

Atletico Madrid vs Sporting Lisbon

„Papá, ¿por qué somos del Atleti?” îşi întreabă un puşti tatăl în drum spre stadion. Răspunsul e un oftat prelungit. Scena e dintr-o reclamă ceva mai veche, însă prinde perfect loialitatea inefabilă a fanilor lui Atlético. Aproape că n-are sens să ţii cu o echipă care pierde tot timpul. Şi cum justifici asta în faţă băiatului tău? Răspunsul vine tot într-o altă reclamă a clubului madrilen: „El corazon tiene rezones que la razon no entiende.”
 
Întreabă un fan al lui Real de ce ţine cu „galacticii” şi răspunsul vine imediat: pentru Di Stefano şi Puşkaş, pentru Zidane şi Raul, pentru ambii Ronaldo, pentru cele 31 de campionate şi 9 cupe europene. Pentru glorie. Să acceptăm aceste argumente, deşi autorul cărţii „Alb şi rosu”, istoria lui Atletico Madrid, ne avertizează: „Camera trofeelor de pe Bernabeu e că peştera lui Alladin: totul a fost furat.”
 
Prizonierii unui sentiment

La Atlético, e altfel. Loialitatea fanilor săi pare inexplicabilă – ţine mai mult de sentiment, devotament, pasiune. Fernando Torres explică cel mai bine ce înseamnă să fii crescut în spiritul conchoneros, al „saltelarilor” cum sunt porecliti: „Suporterii lui Atlético sunt prizonierii unui sentiment, ai culorilor clubului. Fanii lui Real sunt prizonierii rezultatelor şi dacă ele nu vin, nu mai vin nici fanii.” În peluza de pe Vicente Calderon umblă o vorba: Atlético hasta la muerte; Madrid hasta la próxima derrota. Atletico până la moarte, Madrid până la următoarea înfrângere.
 
Vârful lui Liverpool îşi continuă explicaţia: „Atlético reprezintă o bătălie continuă cu şansele, să fii un atletico înseamnă să nu te predai niciodată. Copiii spun uneori: ‚De ce să ţinem cu Atletico când ei pierd întotdeauna şi fanii Madrid-ului sunt mereu fericiţi? Dar nu sunt fericiţi. Dacă ţii cu Atletico suferi, dar devii mai puternic.’€™ De asta bunicul meu e un atletico adevărat, şi de asta sunt şi eu.” 

Monday 10 May 2010

Sunday 9 May 2010

[own.mtm] Sevilla 2 - Barcelona 3

Să dea Sevilla al treilea gol ar fi fost una din cele mai mari minciuni fotbalistice la care aş fi asistat...

De ce nu a dat Sevilla al treilea gol:
  • Pentru că a fost umilită pe teren şi nu s-a văzut că merită decît poate să rămînă în Primera, iar ei se joacă de-a mersul în Ligă.
  • Pentru că nu avea nevoie şi erau doar căcănari să vrea mai mult de la meciul ăsta.
  • Pentru că am rîs şi-am zis că nu-i nimic cînd la 3-0 nu s-a acordat penaltiul la Pedro sau Bojan a ratat cu poarta goală. La fel la celelalte ratări imense.
  • Pentru că şi primele lor goluri au fost nişte glume proaste, ale lui Pique parcă.  [edit: Puyol la ambele]
  • Pentru că exact în secunda în care au dat golul doi am schimbat la meciul aroganţilor şi PUTEAM SĂ JUR - după ce s-au chinuit 73 de minute cu o echipă în inferioritate numerică ATUNCI cînd a marcat Sevilla au dat gol. Fază fixă, ce altceva. Amintiri cu van Nistelrooij şi Tamudo...

De ce merita FCB titlul
  • Pentru că singurul meci important în care nu au bătut a fost cel de la Valencia.
  • Pentru că din 3500 de minute cică Barcelona a fost condusă abia 120, adică 3.5% din timp.
  • Pentru că după 38! de meciuri doar două echipe pot spune că au condus campioana. Echipa a fost intangibilă.
  • Pentru că marii rivali nu au prea mişcat cu ei. Iarăşi s-au mîncat seminţe în linişte pe Bernabeu.
  • Pentru că a jucat aproape întreg sezonul cu un om care o trăgea în jos şi abia pe final a apărut perechea Bojan-Pedro-Messi care a adus o oarecare linişte. Chiar dacă Bojan e încă un copil.
  • Pentru că au reuşit deja să-l scoată pe Casillas din pepeni şi să devină violent.
  • Pentru că au reuşit să-l facă pe VicVal să pară mult mai bun decît Casillas.
  • Pentru că au o singură înfrîngere şi sunt singurul club care toate etapele a fost fie pe locul 1 fie pe 2.

De ce nu merită FCB titlul
  • Pentru că Madrioţii au mai multe victorii.